Våra kattrum och rastgårdar

Att boka sin katt på Ekbackens Kattpensionat ska kännas tryggt för ägaren och trivsamt för katten.
När vi startade Ekbackens Kattpensionat, så var vårt mål att bygga rymliga, säkra  och spännande rum och utomhusrastgårdar för katternas trivsel - ett pensionat där vi själva skulle vilja lämna våra egna katter.

Utemiljön är lantlig och lugn med god utsikt från alla utomhusrastgårdar - många olika djur strövar och flyger omkring - älg, rådjur, räv, grävling, hare, ekorre och fåglar av alla de slag samt såklart spännande insekter (trollsländor). Självklart så har vi viltstängsel runt kattpensionatsområdet som en extra trygghet. Under jul/nyår/påsk har vi inga stökiga smällare, utan omgivningen är lugn och rofylld.

På kattpensionat är katterna hänvisade till de utrymmen som ges, därför är det extra viktigt att katterna har trivsamma och spännande rum och rastgårdar som ger stor rörelsefrihet och möjlighet att kunna leka, klättra och springa.. Detta är särskilt viktigt för aktiva raser och katter som bor ofta eller länge på kattpensionat - och speciellt viktigt om de är fler som bor tillsammans. Uttråkade katter som är instängda längre tid på en mindre yta, kan bli utåtagerande mot varandra.

Har man 3 katter eller fler som ska bo i samma rum under vinterhalvåret en längre tid, rekommenderar vi The Barn Ambassadörsvit eller The Cottage Deluxe svit eftersom katterna till större delen håller sig inomhus under den kallare årstiden
.
 

Vi har byggt så att alla kattrum har fönster och egen utomhusrastgård - vi tycker helt enkelt inte om tanken att katter ska sitta instängda inomhus under hela sin vistelse. Alla våra kattrum och utomhusrastgårdar har större mått än jordbruksverkets regler men följer rekommendationer vad det gäller avskildhet och inredning etc.
Även om det enligt Länsstyrelsen skulle kunna gå att ha fler katter i samma kattrum/rastgård, så har vi själva valt antal max katter i respektive boendeform eftersom vi vill att katterna ska ha god rörelsefrihet under sin vistelse hos oss.

Katter uppskattar att kunna vara på höjden och våra kattrum och rastgårdar är därför byggda så att katterna kan röra sig på flera våningar och plan varför den sammantagna ytan som katterna kan röra sig på är större än golvytan.
Våra rum har golvyta från 4,50 kvm till 9,00 kvm med tillhörande stora utomhusrastgårdar med mått från 10 kvm till 22 kvm. The Summer Huts har en sammanlagd yta på 12 kvm.

Katter från samma familj delar inte rum eller rastgård med andra kattgäster. I kattrummen finns skålar, toalåda, fällar, lekbollar och klöspelare/klösmöjlighet till våra gäster, men du kan naturligtvis ta med dig kattens egen favoritfilt, klöspelare, leksaker mm om du vill. Vi vill dock att du lämnar kvar kattens privata toalåda/sand och helst mat/vattenskålar hemma, eftersom vi har våra egna rutiner för diskning och rengöring.

Feliway (eller andra syntetiskt framställda feromoner) använder vi endast vid behov och då i sprayform.
Många kattpensionat har valt att ha doftangivare konstant pumpande dygnet runt med feromon för alla katter som vistas på kattpensionatet. Vi har valt bort det.
Vi arbetar i första hand alltid med individanpassad social kontakt för att katten ska känna förtroende för oss på kattpensionatet och för att uppskatta den nya miljön. Det är viktigt för oss att alla kattgäster ges möjlighet att kunna visa sin personlighet utan påverkan och ständigt rus av syntetiska medel.

Ekbackens Kattpensionat lägger vi ner mycket tid på katternas vistelse - vi ser inte vårt kattpensionat som en förvaring, utan som en trivsam och rolig semestervistelse för katten. Vi vill att katterna ska känna förtroende för oss och ha en avslappnad och trevlig vistelse - äta gott, leka, vila och uppskatta den nya miljön.

Vi driver vårt kattpensionat på heltid, vilket innebär att vi finns tillgängliga för katterna 24/7, när pensionatet är öppet.

Vi delar gärna med oss av katternas vistelse och fotograferar därför alla gäster som vi sedan publicerar på vår Hemsida.

Katternas trivsel är A och O för oss och vi arbetar hela tiden aktivt med detta.  Alla katter reagerar olika på att komma till ny miljö, vissa katter tycker det är spännande från första stund, medan andra kanske drar sig tillbaka. Det kan ta olika tid för katter att känna fullt förtroende för oss som arbetar på kattpensionatet, och eftersom katterna kan reagera så olika arbetar vi flexibelt efter kattens personlighet. Det bästa för katten är om man väljer att återkomma till samma kattpensionat - katterna känner igen sig och det tar kortare tid för katten att acklimatisera sig.

Vi arbetar också med katternas miljö - katter som stannar längre tid kanske behöver byta rum som miljöberikning - vi flyttar då katten/katterna till ett likvärdigt spegelvänt rum med nya grannar och ny utsikt från utomhusrastgården.

Katterna uppskattar mer ofta än sällan sina grannar i rummen bredvid och tycker det är spännande - särskilt ensamkatter tycker om att titta på vad de andra pysslar med. Katter är ofta nyfikna och vill gärna kunna lokalisera var olika ljud kommer ifrån, därför finns det möjligheten att spana åt alla håll - både inne och ute.


 

Vi är mycket noga med hygienen och städar och decinficerar väggar, hyllor, ramper, klöspelare, samt toalåda med ytsprit och Virkon (golv ångtvättas) mellan gästbyten (detta gör vi även vid rumsbyten samt vid behov).
En gång om året gör vi "Deep-cleaning" och använder skurmaskin på golven samt att golven i utomhusrastgårdarna tvättas med högtryckstvätt.

Alla textilier tas ut från rummet och tvättas och byts mellan gästbyte, även leksakerna som är av tyg tvättas mellan gästbyte. Självklart underhållsstädar vi under kattens vistelse. Skålar diskas alltid mellan gästbyten samt vid behov.

Det är viktigt med säkerhet och alla rum och rastgårdar har därför dubbla nät och har inbyggda elkablar eller är monterade så att katterna inte kommer åt att bita eller riva på dessa. All armatur i kattrummen och utomhusrastgårdarna har skyddskåpor.

Vi har live videoövervakning med ljud i och runt katthusen samt viltstängsel. Det finns brandvarnare och brandsläckare.