Foder

Vi serverar Bozita Outdoor & Active Älg och Bozita Diet & Stomach Spannmålsfri Älg - ett svenskt foder som vi känner oss trygga med och som vi vet att katterna tycker om. På kvällen serveras blötfoder.
 

Det kan vara ganska vanligt att katterna äter sämre det första dagarna på vistelsen, därför är det mycket viktigt att maten som serveras är smaklig och omtyckt.

Om möjligt rekommenderar vi därför att strikta bantningsdieter lämnas kvar hemma eftersom vi anser att våra gäster behöver så mycket positiv input som möjligt när de kommer till en ny miljö.

Katterna har alltid fri tillgång till vatten och torrfoder. Våtfoder serveras varje kväll - om inget annat sägs.

 

  • I priset ingår fritt torrfoder samt våtfoder som serveras 1 gång på kvällen. Om din katt endast skall äta våtfoder under vistelsen måste du ta med dig kompletterande våtfoder så att det räcker för hela vistelsen. Det samma gäller om din katt äter specialfoder.
  • Om din katt av olika anledningar inte kan äta vårt torr- eller våtfoder så kan du naturligtvis ta med eget foder till din katt - bokningspriset är dock det samma. Du kan ange i bokningsformuläret om din katt får äta vårt foder.


Observera - att vi inte har någon möjlighet att utfodra katter i samma rum med olika foder, dvs ifall en av katterna inte kan äta av ett visst foder - ta i så fall med ett foder som alla katter i samma rum kan äta av eller boka två rum.

Det är bra om du tar med dig lite av kattens vanliga torrfoder hemifrån - om katten äter annat torrfoder hemma - då kan vi blanda torrfodren några dagar så att övergången till  våra foder blir lugnare och risken för att få dålig mage minskar - du får även med dig lite foder hem, för en lugn övergång till torrfodret hemma.
 

Torrfoder

  • Bozita Outdoor & Active Älg är ett helfoder för vuxna katter. En relativt hög energikoncentration lämpar sig särskilt väl för den aktiva utekatten som behöver extra näring. Älg ger en extra hög smaklighet och passar även den kräsnaste katten. Utekatten är mer utsatt än innekatten och fodret innehåller nypon som är rika på naturliga antioxidanter och hälsofrämjande betaglukaner från jäst som passar en aktiv utekatt. Fodret har en optimal vitamin- och mineralbalans (Ca, P, Mg) och en naturligt hög andel taurin.
  • Bozita Diet & Stomach Spannmålsfri Älg är ett helfoder för vuxna katter. Den låga energinivån och endast 10% fett gör fodret särskilt väl utformat för mindre aktiva eller överviktiga katter. Färsklagad älg är extra smaklig och har en hög smältbarhet, vilket gör fodret optimalt även för kräsna katter. Med låg fetthalt, älg som en unik proteinkälla och med naturlig prebiotika i form av FOS och MOS blir detta foder särskilt väl anpassat för katter med känslig mage. L-Karnitin transporterar fettsyror in i cellerna och är en viktig del i kattens ämnesomsättning. Fodret innehåller även naturliga beta-glukaner från jäst med hälsofrämjande egenskaper och har en optimal vitamin- och mineralbalans (Ca, P, Mg) och en naturligt hög andel taurin.

Våtfoder

• Inga konserveringsmedel eller smakförstärkare.
• Högt köttinnehåll som ger en naturligt balanserad vitamin- och mineralhalt
  samt låg fetthalt.
Inget tillsatt socker, spannmål eller soja.
• Tillverkning med strikt kvalitetskontroll.
• Mycket hög smaklighet.

 
Mjau portionspåse, bitar i gelé eller med sås av naturliga råvaror.  Måltiden innehåller 100% animaliska proteiner utan varken tillsatt socker eller spannmål.
Applaws är ett våtfoder helt utan konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel, glukos eller smakförstärkare. Den tillverkas på frigående kyckling som föds upp på naturlig mat utan hormoner. All fisk som används fångas i havsvatten med delfinvänliga metoder och hållbara metoder. Applaws våtfoder innehåller inget glukos eller spannmål.

Katterna har alltid fri tillgång till torrfoder om inget annat sägs - vi använder porslin eller rostfria skålar till torrfoder och vatten. Om det är fler katter från samma familj så kan det behöva placeras ut flera skålar med vatten och mat på olika ställen i kattrummet.

Friskt vatten - hos oss blir katterna serverade friskt och gott vatten varje dag från vår egen brunn. Vattnet är testat och håller mycket goda värden. Vårt vatten är kalkrikt, vilket är helt ofarligt.

Vi utfodrar inte våra gäster med medhavd rå kycklingvinge/lår på vårt kattpensionat. Detta för att den svenska slaktkycklingen som föds upp idag är framavlad att vara slaktfärdig redan efter 4-5 veckor och .därmed har skörare skelett som kan orsaka skador i mun, svalg, mage och tarm hos katten. Om du vill att din katt ska äta rått kött måste du ta med portionerat kött utan ben.

Kattströ

Vi har valt att använda kattströ - inte kattsand. Kattströ är en biologiskt nedbrytbar pappersprodukt. Fibrerna kommer direkt från skogen och efter användning kan kattströet komposteras, spolas ner i toaletten eller brännas. Kattströ är tillverkad av cellulosa - halt ca 70% Kaolin, kalciumkarbonat halt ca 30%.

Även om din katt är van vid kattsand, så kommer din katt att fungera bra med kattströ i kattlådan - ingen av våra kattgäster har haft problem med att vi har kattströ i lådorna. Vi vill helst inte att du tar med egen kattlåda eller kattsand till pensionatet, då vi har egna rutiner för hygien och avfallshantering.

 

Städning av kattlådor sker minst två gånger om dagen samt fler gånger vid behov. Vi använder plastlådor som tvättas med Virkon och sprit mellan gästbyte och vid behov - repiga kattlådor kasseras direkt. Varje rum har egen toaspade som även den tvättas regelbundet samt steriliseras mellan gästerna.

Att använda Kattströ.

Kattströ läggs med ca: 5 cm i kattlådan. När katten kissat måste pappersströet få lite tid på sig att suga upp kisset (5 min). När man ska göra rent lådan skrapar man först åtsidan det översta rena/torra lagret och tar bort det undre mörka/blöta lagret på det ställe där katten har kissat. Bajs tas bort som vanligt. Om man gör på detta sätt är kattströ helt luktfri att använda. Ha inte för mycket kattströ i lådan, eftersom katten lätt kan sjunka igenom ett tjockt lager med tassar/ben och då kan uppfatta det som obehagligt. Plana kattlådor eller lådor med tak lämpar sig bäst eftersom kattströet är lättare än kattsanden och lådan kan därför tippa om katten är van att sitta på kanten och kissa/bajsa. På Ekbackens Kattpensionat använder vi oftast pappersströ Toa-Lätt .(en svensktillverkad kretsloppsprodukt).

Kattsand

Din kattlåda – en riktig miljöbov
Varje år används enorma mängder kattsand i Sverige och sanden slängs i hushållssoporna – trots att den inte går att förbränna.

Över hundratusen ton importerad lera tros hamna i hushållssoporna varje år. Det låter kanske inte som världens mest hållbara företeelse, men det är precis vad som händer med all kattsand som vi köper i Sverige.

Kattsand tillverkas av betonitlera som bryts i dagbrott runt om i världen, som Kanada, Kina eller från länder runt Medelhavet. När vi städar bort kattsanden slänger vi den i hushållssoporna - läs mer här om detta  - SVT