Våra hälsokrav

Katten måste vara vaccinerad mot kattsnuva och kattpest.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Kattsnuva
,
vuxna katter - (herpes, calicivirus, klamydia).

Vi vill att vaccinationsintyget för KATTSNUVA visar vaccinationsdatum som påvisar 2 eftervarandra vaccinationsintervaller utan avbrott och det sista datumet för vaccinering bör ej vara äldre än 9 månader vid tid för incheckningen.

Har det gått längre tid än 9 månader sedan senaste kattsnuvevaccineringen, så bör katten vaccineras igen med en sk "boost", senast 14 dagar före incheckning.

Katter över året - Är det första gången katten är vaccinerad mot kattsnuva eller att revaccinering har missats, så vill vi helst att katten har 2 vaccineringar med ca: 2-3 veckors mellanrum och den sista vaccineringen (boost) skall vara avklarad senast 14 dagar före incheckning. Hör med din veterinär vad som gäller.


Kattpest - (parvovirus) - vaccinationsintyget får ej vara äldre än 3 år.


Klamydia - (ej krav men önskvärt) - konsultera din veterinär.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Katter upp till 1 år - Grundvaccination
Vaccineringen görs med ett kombinationsvaccin som ger skydd mot både kattsnuva och kattpest. Första vaccinationen ges vid 7-8 veckors ålder och den andra vid 12 veckors ålder (ej tidigare) och en tredje vid ett års ålder.

Katter äldre än 6 månader behöver i regel grundvaccineras en gång för att får skydd mot kattpest. För kattsnuva gäller 2 grundvaccinationer med ca: 2-3 veckors mellanrum. Katten ska vara fullständigt vaccinerad senast 14 dagar före ankomst till oss.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaccinering mot kattsnuva ger inte ett 100% skydd, men är katten ordentligt vaccinerad får katten i vanliga fall en lindrigare form av kattsnuva om den blir smittad. Vid inackordering på kattpensionat eller vid utställningar/sammankomster rekommenderar vi därför att man återvaccinerar katten för kattsnuva innan det gått 12 månader (för kattungar se ovan), detta eftersom vaccinet/skyddet är mindre effektivt de sista månaderna av en vaccination.

Om man vet med sig att katten snart ska bo på pensionat, rekommenderar vi därför att man återvaccinerar mot kattsnuva redan efter 9 månader, då får katten/katterna en boost som sätter igång virusskyddet ordentligt igen. Det är viktigt att man revaccinerar katten senast 14 dagar före incheckning så att katten hinner bygga upp ett bra virusförsvar innan ankomst.

Har du helt missat att revaccinera (det har gått över 12 månader) eller aldrig tidigare vaccinerat katten mot kattsnuva så anses vaccineringen vara ny. Katten ska då vaccineras i två omgångar mot kattsnuva med ca: 2-3 veckor emellan och sista vaccinationen ska vara avklarad 14 dagar innan incheckning till vårt kattpensionat. Samma gäller även för (kombo) vaccinering mot kattpest/kattsnuva. 

En katt som bär på kattsnuva (vaccinerad som ovaccinerad) behöver inte själv visa symtom på att vara sjuk men kan smitta andra katter och sin omgivning - det går därför inte att garantera en helt smittfri miljö i ett kattpensionat eftersom det är omöjligt att på förhand lokalisera smittan.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Vi vill också att du kontrollerar kattens öron och päls ordentligt så att katten inte har öronskabb eller parasiter när den kommer till oss.
  • Vi vill helst att (ute)katten skall vara avmaskad innan den kommer till oss - en god musjägare kan behöva maskas av 1 - 2 gånger per år.
  • Använd inga (sätt inte på) sk spot-on produkter eller färstingshalsband senare än 14 dagar före ankomst.
  • Du behöver inte klippa klorna på katten/katterna innan ankomst.
  • Vi vill att du ser till att katten/katterna inte har tovor i pälsen när den kommer till oss - ett förtroende kan snabbt raseras om vi ska börja reda ut smärtsamma tovor i pälsen. Vår strävan är ju att katterna ska uppskatta sin semester hos oss. Självklart borstar vi gärna din katt under vistelsen.
  • Om du inte själv kan reda ut/klippa pälsen på din katt, kan vi varmt rekommendera att du lämnar din katt på katt (hund) trim. - de flesta hundtrim hjälper även katter, alternativt att du gör det hos veterinären. Katter som snabbt blir toviga kan man med fördel klippa mycket kort 1 gång per år (våren).
  • Det är mycket smärtsamt för katten att ha tovor - upptäcker vi större tovor, kan dessa komma att klippas/rakas bort, antingen av oss eller veterinär -  en kostnad för detta tillkommer då.

Före incheckning till Ekbackens Kattpensionat, skall du fylla i information om katten/katterna i det frågeformulär som vi skickar till dig. Detta för att vi ska kunna bemöta just din katt/katters behov.

Vi tar inte emot katter som är aggressiva och utåtagerande - detta i första hand för att  gästande katter på pensionatet skall respekteras och kunna känna trygghet och trivas. En aggressiv katt skapar stress och nervositet för alla andra gäster.