Avmaskning

  • Vi vill helst att (ute)katten skall vara avmaskad innan den kommer till oss om det har gått längre tid än 6 månader sedan senaste avmaskningen - en god musjägare kan behöva maskas av 1 - 2 gånger per år.
  • Vi vill också att du kontrollerar kattens öron och päls ordentligt så att katten inte har öronskabb eller parasiter när den kommer till oss.
  • Använd inga (sätt inte på) sk spot-on produkter eller färstingshalsband senare än 14 dagar före ankomst.

Avmaska

Om du behöver avmaska din katt eller inte beror på hur mycket mask det finns i kattens omgivning. Är du osäker på om din katt behöver avmaskas kan du vända dig till veterinär eller själv ta prov på kattens avföring. Avföringsprov kan skickas för analys till Statens Veterinärmedicinska Anstalt eller Vidilab.

 

Apoteket säljer "Kollamasken smådjur" som är en låda avsedd för avföringsprov från bland annat katter. Lådan med provet skickar du till Vidilab för analys där man kan upptäcka ägg från spolmask och hakmask. Kostnaden för analysen ingår i lådans pris.

Observera att analys av avföringsprov inte är en säker metod för att upptäcka bandmask.

 

Den vuxna katten avmaskar du vid starkt misstänkt eller konstaterad förekomst av mask. Har du en utekatt som äter råttor och möss kan katten behöva avmaskas regelbundet, någon eller några gånger per år. Är katten yngre än 2 år bör du avmaska den mot både spol- och bandmask. Den äldre katten behöver oftast bara avmaskas mot bandmask.

 

Avmaska smalt

När du ska avmaska din katt bör du alltid sträva efter att använda ett avmaskningsmedel med ett smalt antiparasitärt spektrum. Det innebär att du väljer ett medel som bara är effektivt mot just den maskart katten har. Det är viktigt att vara noggrann med doseringen. Väg katten, och ge hellre lite för mycket än för lite eftersom en alltför låg dos kan öka risken för att maskarna ska bli resistenta (motståndskraftiga) mot avmaskningsmedlet.

Vid upprepad avmaskning av katten under de första levnadmånaderna bör du använda samma medicin varje gång. Om kattmamman avmaskas i samband med kattungarnas första avmaskning använder du samma avmaskningsmedel även till kattmamman.

 

Det finns ett antal receptfria avmaskningsmedel att köpa på Apoteket. Vissa avmaskningsmedel ger du vid ett enda tillfälle (engångsdos) medan andra ger du tre dagar i rad. Det finns även receptbelagda avmaskningsmedel till katt som du ger genom att man applicerar en lösning på huden på katten, så kallad spot on. Detta kan vara ett alternativ om du har svårt att ge katten medicin i munnen. Rådgör i dessa fall med veterinär.
 

Ekbackens tips:

Ta ut tabletten ur förpackningen - krossa tabletten mellan två teskedar - bädda in krosset/smulorna i smör eller leverpastej (rulla en liten kula (ärtstorlek) med krosset/smulorna) - stoppa in kulan i frysen några minuter (hämta katten) - ta ut kulan och för in fingret med kulan i mungipan på katten och placera den mellan bakre kindtanden och kinden.

 

Tänk på att vissa tabletter inte ska ges på fastande mage - läs på förpackningen.

Vi föreslår, om det är möjligt, att använda ett avmaskningsmedel där du bara behöver ge katten 1 tablett. Katter kan vara svåra ibland att ge medicin i tablettform och det är enklare att bara behöva ge 1 tablett vid varje avmaskningstillfälle - glöm inte att väga katten.

Vi rekommenderar inte att du använder sk "spot on" som är en lösning som appliceras direkt på kattens hud, i direkt anslutning till att du lämnar katten hos oss. Vissa djur reagerar starkt på denna behandling och kan få hudproblem och andra biverkningar.